Днес ученически радиоклуб и телевизия LZ1KAK работихме със специалния опознавателен знак LZ1GLASS през геостационарния спътник QO-100 на телефония. Работихме със собствена система за сателитна радиолюбителска комуникация. Осъществихме 28 радио връзки с радиолюбители от 13 държави – Индия, Румъния, Испания, Франция, Германия, Италия, Австрия, Англия, Полша, Финландия, Русия, Швейцария и България. Всички връзки сме регистрирали в сайта QRZ.COM. Това е част от трансдисциплинарен проект свързващ няколко дисциплини: История, Астрономия, География, Електроника, Английски език, Информационни и комуникационни технологии и Етика. Така по интересен и забавен начин на учениците се представят наглед сложни теми от съвременния свят около нас, чрез конкретен проблем. В случая демонстрирахме как може да се осъществи радиоконтакт през геостационарен спътник.

Опознавателния знак LZ1GLASS клубът ще използва през настоящата 2022 година във връзка с друг училищен проект. Той е част от инициативата на UNESCO за честване на Международната година на стъклото. Повече информация за клуба можете да намерите на tvschool.eu.

Благодарим на всички за връзките! Всичко добро и 73!

https://youtu.be/G5Fg0M4PyNI

Ученически радиоклуб и телевизия LZ1KAK

към Основно училище „Алеко Константинов“ – Димитровград

Ви канят да се включите в проекта по гражданско образование

„EMCOM и децата в радиото“,

като попълните нашата анкета.

Целта на проекта е да проучим, с какво ученическите радиоклубове могат да са от полза при форсмажорни обстоятелства. Да анализираме исторически опит от предишни аварии и земетресения. Да обучим ученици-връстници, които да могат да осъществяват радиовръзка в случай на бедствия и аварии.

Не е необходимо да отговаряте на всички въпроси. Отговорете на тези, които ви вълнуват, които са най-близо по съдържание до вашите занимания, работа, хоби. Можете да допълните анкетата и с още аспекти, които считате за важни по темата.

Име, Фамилия:...............................

Възраст:       под 20;         20-30             30-40             40-50             50-60             над 60

Как сте свързан с радиокомуникациите?.................................

С какво се занимавате в момента?.................................

Ако сте радиолюбител, как и кога започна интересът ви към хобито?.................................................

Как според вас трябва да се популяризира радиолюбителството сред младежи?..................................

  • Знаете ли за бедствия, сполетели светa и страната ни, в които са се включили радиолюбители като доброволци?
  • Какви са възможностите за включване на ученици между 14-18 години като доброволци? С какво ние-децата, бихме могли да помогнем?
  • Какви са опастностите и заплахите в нашия регион (земетръсна зона, разливи на язовири, пожари, опасни производства)? За какво ни уведомява системата за предупреждение?
  • Какви знания и умения трябва да притежаваме като цивилни граждани за действие при инцидент?
  • Какво не трябва да правим при бедствия и аварии?
  • Ако се изгубим в гора/планина, как най-лесно да се ориентираме?
  • Какви координати трябва да съобщим, ако се изгубим? Ако нямаме покритие на телефона?
  • Какви знания и умения трябва да притежава радиооператорът при форсмажорни обстоятелства?
  • Ако смятате, че има още важни въпроси по темата – моля добавете ги:

---ИЗТЕГЛИ В .PDF ВАРИАНТ---      ---ИЗТЕГЛИ В .DOCX ВАРИАНТ---

..................................................................................................................................................................

Моля, изпращайте анкетата на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

БЛАГОДАРИМ ВИ за участието в нашия проект! Бъдете здрави и всичко добро!

Ученически радиоклуб и телевизия LZ1KAK

към Основно училище „Алеко Константинов“ – Димитровград

ръководител: Георги Гочев LZ1EDU

http://tvschool.eu/

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Радиолюбителското хоби се е формирало през годините от експериментатори в направлението радиотехнологии. Така развило се, това хоби сега се вписва идеално в новата образователна концепция – STEM – Наука, Технологии, Инженеринг и Математика.

Радиоклуб LZ1KAK беше създаден през 2018г. в нашето училище именно с цел въвеждане на учениците в STEM науките – перспектива за бъдещото им развитие. В началото на месец септември ще започна занятия с учениците под формата на клуб “HAM-STEM” (HAM - Amateur radio), в който ще се запознаем с основните понятия в електрониката. Това ще е една добра основа за преминаване към роботиката и 3D-моделирането – застъпени в нашия STEM център. Ще се използва проектно-базирания метод. На учениците ще се представи конкретен проблем – конструкция, която те ще изработят. И ще тръгнем по пътя на изучаването на необходимите знания и умения, за да стигнем успешно до края на нивото на „играта“.

От учениците се изисква единствено да идват с желание за работа в екип и да спазват правилата на групата. Първите занятия ще имат за цел запознаване на екипа с целите и задачите на клуба. Не е страшно, ако на някой не му хареса и се откаже. Не е проблем, ако някой не може да присъства на първите занятия – ще може да се включи и след 15.09.2021 г. НО след няколко занятия броят на членовете в групата ще се редуцира до 13. Ще останат само най-мотивираните.

Няма да има записване. Поради невъзможността да предвидим как ще се провежда обучението (заради пандемията), следете сайта на клуба tvschool.eu – секция „Радиолюбител“ за датите на присъствените занятия. На всяко присъствие ученика ще получава атестация по основните критерии – култура на общуване, степен на включване, усвоени знания, умения, отношения...

Всичко добро!

Георги Гочев – LZ1EDU   e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Първото занятие на клуб “HAM-STEM” за септември ще бъде на тема „Какво е HAM-радио“. Ще се демонстрира генериране на електромагнитни вълни, прав, променлив ток и как се осъществява радио връзка.

Начало 11:00 вторник 07.09.2021г. Събираме се пред официалния вход на училището.


07.09.2021. На срещата на клуба днес присъстваха Теодора, Анна и Мартин от 6 клас и Теодор и Пламен от 2 клас. Пет чифта любознателни очички гледаха, питаха и се забавлявахме! За повече подробности - гледайте клипа.

    Здравейте приятели на клуб LZ1KAK!

Учебната и клубна 2020-2021 година приключи. След малко почивка със семейството и много обучения по време на отпуската, най-накрая успях да намеря време да копирам публикациите от социалните мрежи в сайта ни. И тази учебна година протече далеч от нормалното. Започна присъствено и с надежда да продължи така. Но още в края на ноември здравните власти ни вкараха в онлайн пространството. За задължителната учебна подготовка може да се спори до колко е била успешна в неприсъствена форма, но за извънкласните занимания този вид обучение беше унищожително. Поради невъзможността от предварително планиране и осъществяване на дейностите и по други причини се отказах от участието в общинската програма за финансиране на младежки дейности и клубът се водеще и продължава да съществува на добра воля, с подкрепа от ръководтсвото на училището и спомоществователството на колеги-радиолюбители.

Учебната година започна с надежда, но и със залагане – кога ще ни изолират по домовете. Моята прогноза се размина само с 2 седмици. За съжаление аз бях диагностициран с COVID и карантиниран заедно със семейството до студентския празник. Слава богу – оцелях! ;)

И тъй като усещахме накъде вървят нещата, започнахме усилено извънкласните дейности още преди първия учебен звънец. Изградих кът в компютърния кабинет за видео и фото заснемане с green/blue screen ефект, като закупих и сглобих с подръчни материали няколко крушки, а фонът осигури колежка. Закупих и 2 STEM робота, за да ги тестваме и оценим с учениците и в последсвтие да поръчаме още със средства от спечелен проект към Министерството на образованието. Направихме си и маса за работа с роботите.

  

Първото събитие в което се включихме и свързано с радиото, беше Софийския фестивал на науката (26 и 27.09.2020 в София Тех Парк). Приятел на клуба – Виктор Маринов LZ1NY помоли за sked – предварително насрочен радио контакт. Виктор щеше да присъства на фестивала и да демострира нашето хоби пред обществеността и най-вече пред най-малките. В почивен ден трудно можем да работим от нашия shack в училище, а и нямаме антени за долните обхвати от късите вълни. Затова реших да изкарам апаратурата за работа с геостационарния сателит QO-100 в парка и да повикам децата. Антената, LNB конвертора и POTY антената бяха подарък от Виктор. До обед преваляваше с вятър и малко преди 13:00 времето се пооправи. На определеното за среща място, вече ме чакаха Мартин, Георги и Кристиян – вече гимназисти. Докато свържа кабелите, пристигна и Теодора от 5 клас. Със започване на работа, вятъра се усили и колегите Валери и Иван „поддържаха“ техниката 😉 Свързахме се с колеги от Англия (M1BKL), Швейцария (HB9DFQ) и Словакия (OM3WAN). Те ни дадоха отлична оценка на сигнала. Нашата приемна част все още се нуждае от подобрение. Преди вятъра да отнесе техниката успяхме да направим връзка и с госпожица Елена, която работеше с клубния знак на радиоклуб Neterra LZ1KRN от Софийския фестивал на науката. Това беше първия тест на антената с ентусиазираните клубни дейци.

 

30.09.2020 – Нова порция QSL картички за клуба.

 

04-08.10.2020 Tествахме за втори път клубната SDR система (този път – успешно). Уловихме поредните SSTV снимки от Международната космическа станция. Антена - DX-50-N – подарък от LZ3CB и монтирана от LZ3YY, китайски USB SDR-приемник и Raspberry Pi 3 със сензорен дислей. Raspberry Pi е компютърна система побрана върху една единствена платка и много популярна в някои държави като учебно средство при преподаване на компютърни науки. Операционната система е Raspbian Linux, програмата с която „слушаме“ SDR-а е GQRX, а разкодираме аудиото с QSSTV.

 

А междувременно пристигна и дипломата ни за участие в програмата ARISS SSTV Award. Настоящата серия от изображения е посветена на изстрелването на първия изкуствен спътник на земята - "Спутник".

 

Продължихме да работим на 7 и 14MHz петъците, около 11:20 до 12:00 UTC от клубната радиостанция...

Още  в началото на учебната година, след преподреждане на хранилището – радиовъзел, намерихме интересни джунджурии и възникна идея за проект. Чрез нови технологии - микро компютър Arduino и оптични датчици пресъздадохме една стара и забравена технология за запис на данни от началото на осемнадесети век  - перфокарти. За да е интересно – кодирахме музика! За да разберем начина на запис на нотите с букви, а после и кодирането им на перфокарти, помолихме музикалния ни педагог г-жа Тонева да ни помогне. Разбрахме какво е петолиние, октави, ноти и как и защо се записват с букви. Кодирахме няколко известни песнички на картон с черен маркер. После научихме и нашия робот Codey Rocky да изпълни същите мелодии. 

Заради преминаването в дистанционна форма на обучение миналата учебна година, конкурсът за рисунка/скица на тема „Дядо Коледа на радиостанцията“ се удължи. Но въпреки всичко – навреме успяхме да създадем коледна QSL картичка на клуба и още много други забавни графики, отразяващи коледния дух в нашето училище.

17.10.2020 ПОРТАТИВНИ В ПАРКА! Много приятен и ползотворен следобед за ученически клуб LZ1KAK. Съботата клуб LZ1KAK се събрахме с портативна апаратура в парк "Н.Й.Вапцаров". Участвахме в световното скаутско джамборе в ефира. За малко повече от половин час Теодора Георгиева направи 10 връзки с различни краища на Европа. Използвахме Yaesu 817, усилвател, сглобен от клуба и ground plane антена - отново собствено производство. Благодарим на всички кореспонденти! Теодора, Анна-Мария, Симона, Ангел и LZ1EDU.

28.10.2020 Миналият месец закупих китов антенен тунер N7DDC за да довършим раницата за портативна работа. За сглобяването и доокомплектоването ни помогнаха LZ3GW и LZ1PRT. Надявах се тази седмица да тестваме оборудването в парка, но за сега присъствените извънкласни дейности са забранени. Благодарим на колегите за помощта!

06.11.2020 На днешната сбирка на клуба демонстрирахме начините за ориентиране в природата. Наш гост беше Г-н Желязков – преподавател по география в нашето училище. Говорихме си за Земята, магнитното поле, географските координати, азимут, елевация и други неща, влизащи във връзка с хобито радиолюбител. Клубните дейци демонстрираха как се работи с GPS приложения на телефона за определяне на местоположението ни.

 

Показахме как работи и APRS (Automatic Packet Reporting System) системата за следене на обекти на земята, в морето и във въздуха. На сайта aprs.fi първо видяхме двата метеорологични балона пуснати от БАН в София днес. След това с клубната техника изпратихме нашите координати и се появихме и ние на картата. В края на нашата среща, една група ученици търсеше държавите с които сме направили връзка с радиостанциите ни и ги отбелязваше с цветни моливи на карта. Поради необходимост от спазване на дистанция, работим на малки групи по трима на трансивъра и с маски. Теодора успя да направи далечна връзка (DX) с Рами 4X6HU от Тел Авив – Израел. Остана да оцветим държавите от нашия списък и на голямата световна карта.

 

13.11.2020  На днешното занятие на клуба двама младежи от 5 клас направиха своите първи връзки на къси вълни! Атанас се свърза с A61ET от Обединени Арабски Емирства, а Ангел с IK2IQD от Италия. Теодора влезе в ролята на "ловец" по програмата SOTA и защото има и музикални наклонности, улучи специален знак DL250BEETH - годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

 

 20.11.2020 Създаваме фонови изображения за коледните ни картички.

 

24.11.2020 Клуб LZ1KAK взе специалния опознавателен знак LZ1XMAS с цел да популяризира хобито сред младежите и да сподели нашия коледен дух. От училищния ни „шак“ ще работим основно на 7 и 14 MHz SSB следобедите между 12:00 и 14:00 UTC от 01 до 31 декември 2020. Почивните дни ще се опитаме да работим QRP портативни в околностите на града. Операторите ще са ученици на възраст между 10 и 13 години, без много опит и затова молим за вашето търпение и разбиране. На елфчетата ще помага ръководителят на клуба LZ1EDU. Ще регистрираме връзките в QRZ.COM и периодично ще качваме електронен сертификат на нашия сайт tvschool.eu – секция LZ1XMAS в pdf формат. Ще изпратим хартиени QSL картички на всички наши кореспонденти, които използват QSL бюрото или заявят на нашата поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. В случай на затваряне на училището ни или Lockdown – ще импровизираме.

30.10.2020 Представяме ви проекта на ученическа телевизия и радиоклуб към нашето училище - Punch Card Music. Момчетата и момичетата учaстваха в създаването и заснемането на  музикална латерна с контролер Arduino. Най-активни бяха Теодора и Анна-Мария от 5 клас и те представят проекта ни в клипа. Приятно гледане!

 

И тук някъде ни пратиха да учим и преподаваме от вкъщи, а аз взех че се заразих с COVID въпреки маските, дезинфекциите... Съпругата – преподава от спалнята, аз – (първо карантиниран) от хола, дъшерята – ученичка в първи клас учи в детската стая. Пита се в задачата къде, какво и с кого ще бъде синът ни - на 5 години...

02.12.2020 След като се разбра, че до 04.01.2021 не можем да се събираме в училищния радио клуб LZ1KAK, започнах да мисля вариант за дистанционна работа на малкия трансивър. И защото имам още 5 дни карантина, затворен в една стая - споделям 😉 Яд ме е, че взех инициала LZ1XMAS за децата, а те не могат да работят на клубната станция. Задачата е, да може детето да работи отдалечено едновременно с мен, така че и двамата да чуваме и говорим.

Измислих следното: Yaesu 817 (режим DIG-LSB), самоделен китайски усилвател, антена дълга жица, траф 9:1, тунер N7DDC, Ham Radio Deluxe (заради ptt бутона), SUCCI-T, кутийка за цифрова работа през DATA порта, Team Viewer, и Skype за прехвърляне на аудиото. Стана малко сложно 🙂 Но тръгна! Звука е като работа в клас "C". Благодаря на LZ1YR за пробата на 7,164! Ако някой има по-просто решение, моля да сподели идеи. Бъдете здрави и 73!

 

 

29.12.2020 Пак сме SUPER STEM! Поздравления за децата от клуба и специално към Теодора и Анна-Мария! Благодарности и към колегите и ръководството на нашето училище - ОУ "Алеко Константинов" Димитровград.

 

02.01.2021 С моята дъщеря Лиляна се включихме в KIDS DAY от вкъщи заради пандемията. Благодарности към LZ1YR и LZ2LH за връзките. Всичко добро и 73!

09.01.2021 Ученически радиоклуб и телевизия LZ1KAK към Основно училище „Алеко Константинов“ Димитровград завърши активацията с коледния повиквателен знак LZ1XMAS. Целта беше да се сподели със света коледния дух в нашето училище. В условията на пандемия и карантина, работейки извън клуба, с много малък брой участници успяхме да се свържем с 107 радиолюбители от 24 държави. Нека всички сме живи и здрави и през новата 2021 година и тя ни донесе много щастие!

За повече информация за осъществените контакти посетете нашата QRZ.COM страница.

Файла със сертификати можете да изтеглите от нашия сайт - секция LZ1XMAS. Хартиени QSL картички ще изпратим на всички, които ползват тази услуга.

16.01.2021 Първи лов на метеорологични сонди! При това успешен! Благодаря на Валери LZ1WTA за туристическия поход - нещо много полезно след празниците. Започваме с експериментите със сондата в клуба.

 

30.01.2021 Клубът може да се похвали с нова диплома във връзка с програмата на Московския Авиационен Институт и NASA за популяризиране на STEM науките. Една от дейностите е периодично излъчване на SSTV снимки от борда на Международната космическа станция. Повече за програмата «Интер-МАИ-75» четете тук.

 

19.02.2021 Алековци – за втори път национални победители в конкурса „Търси се супер STEM”

Теодора и Анна-Мария от 5 клас участваха в националния конкурс „Търси се супер STEM България 2020” с проект свързващ музика, електроника и програмиране в едно. В училищния радиоклуб и телевизия, те създадоха музикална латерна с перфо карти. Оттам идва и името на проекта - Punchcard music. Това се нарича обратно инженерство (Reverse engineering). Така, чрез нови технологии, се показва принципа на действие на един от първите носители на информация – перфо картите. Чрез микрокомпютър Ардуино, с помощта на ръководителя на клуба Георги Гочев, децата кодираха и възпроизвеждаха популярни детски мелодии. Същите тези мелодии учениците въведоха в програмния код на новото попълнение на клуба – робота Codey Rocky. Проекта включва и създаване на мултимедийни материали – презентации, клипове, постери, както и уеб-страница. Така в нашето училище интегрираме изкуството с науката и технологиите. С тази идея учениците спечелиха златни медали, като национални победители в категория STEAM - Science, Technology, Engineering, Arts and Math. ПРЕСАТА ЗА НАС.

 

04.04.2021 (още сме онлайн) Вчера направих първи тест на сглобения в клуба интерфейс между QRP трансивъра ни с и интерфейса SUCCI от LZ5VK, лаптопа и усилвателя Р-25 – подарък от LZ3SV. Схемата позволява отдалечено управление на радиостанцията при работа на телефония и на цифрови режими. Излъчих няколко SSTV снимки на 14,230 MHz с мощност 140 вата и вертикален дипол на няколко метра над земята. Електромагнитният шум е постоянно висок  – S8 и се приема трудно. Но въпреки всичко SSTV снимките ни бяха приети от колеги в Англия и Белгия с много добро качество. Благодарим на колегите Rob Elliott и Hugo Matten за обратната връзка!

Осъществяването на SSTV разговор е част от нашия следващ проект, който се надяваме да осъществим в училище в нормални условия, на Kenwood TS590 – подарък от LZ3CB. Ще обявим проектa, след като се върнем на училище – присъствено или онлайн или поне, след като имаме някаква яснота по въпроса.

20.04.2021 Приятели на клуба ни подариха морзови манипулатори, а миналата седмица пристигна от Китай декодер и електронен ключ. Следващата седмица първи с новите придобивки ще работят 5ти клас в клуба.

24.04.2021 Нова диплома за клуба от Републикански късовълнов турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ", благодарение на Ted Broccoli Теодора, Рая и LZ1YR! Бъдете здрави и 73!

25.04.2021 Здравейте приятели! Нашият клуб LZ1KAK взе специалния опознавателен знак LZ1BOTEV за отбелязване на 145 годишнината от саможертвата на революционера, поета, публициста, журналиста, преводача, мислителя и литературния критик - Христо Ботев. За българите личността на Ботев е икона, национален символ. Поет и бунтовник, ревностен пазител на националните идеи, той оставя трайна следа в предосвобожденската история на България.

Още информация за Христо Ботев можете да намерите в нашия сайт: tvschool.eu.

Поради извънаредното положение в страната ни и невъзможността да предвидим условията за работа на клуба, ще кажем само, че ще работим от 01.05.2021 до 31.07.2021 основно на 14 MHz. Според обстоятелствата ще бъдем в нашия «шак», портативни или ще управляваме нашата радиостанция от разстояние. Надяваме се, че корона вируса ще намали натиска върху нас след 1 май и мерките за безопастност ще се понижат. Ще се опитаме да се появим и на 80м и на 2м обхватите, както и да работим на цифрови режими. Ще работим и през сателита QO-100. Ще направим първи опити за SSTV – QSO с изработени в клуба изображения. Операторите ще са ученици на възраст между 9 и 15 години, без много опит и затова молим за вашето търпение и разбиране. На децата ще помага ръководителят на клуба LZ1EDU.

Ще регистрираме връзките в QRZ.COM.  Всеки успял да се свърже с нас, в който и да е режим на работа, ще получи електронен сертификат – диплома. Сетрификатите ще качваме периодично на нашия сайт tvschool.eu в pdf формат. За повече информация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

https://www.qrz.com/db/LZ1BOTEV

 26.04.2021 Пристигнаха част от частите за ъпгрейд на втория ни робот mBot от Китай!

27.04.2021 Почти сме готови за цифровите режими! Остана да поръчам няколко ферита, за да не забива лаптопа при 100 вата мощност. 73 от LZ1KAK!

05.05.2021 Днес започнахме работа със специалния знак LZ1BOTEV за да почетем 145 години от саможертвата на революционера Христо Ботев.

Първа пред микрофона застана Теодора от 5 клас. Тя уверено направи 9 връзки за 15 минути с оператори от Италия, Португалия, Русия, Испания, Франция и Финландия. От притеснение не успяхме да направим видео запис на контактите. В края на кратката ни среща в клуба Ангел и Атанас също направиха по една връзка с Италия. Сертификатите са качени на сайта ни в секция LZ1BOTEV.

 

07.05.2021 Честит ден на радиото и телевизията!

Малко изморени в следпразничния петък LZ1KAK работихме на къси и ултракъси вълни със специалния знак LZ1BOTEV. Теодора се свърза с EA3NP от Испания и DK8VX от Германия на 20м. Ангел направи една връзка с CS7AUV от Португалия на 20м и с SV0SRS от Гърция на 40м. На УКВ нямаше кореспонденти в ранния следобед. Приехме и SSTV картичка на LZ1MH, но не успяхме да настроим трансивъра да предава сигнала от компютъра. До нови срещи и 73!

 

11.05.2021 На патронния празник клуб LZ1KAK за първи път осъществихме радиовръзки в режим SSTV с клубната радиостанция. Отговориха ни LZ1MH от България и F4CYH от Франция. Благодарим за връзките! Утре продължаваме с излъчване на изображения, създадени от участниците в клуба във връзка с активацията на специалния знак LZ1BOTEV, посветена на българския революционер Христо Ботев.

 

12.05.2021 Темата днес в клуб LZ1KAK беше „Програми за комуникация в реално време“. Реших клубните дейци да покажат на останалите ученици програмата MMSSTV. Първо довършихме картиките за отбелязване на подвига на Христо Ботев със специалния инициал LZ1BOTEV. След това показахме интерфейса на програмата и направихме няколко шаблона. В края на часа успяхме да приемем няколко снимки от Италия, Франция и Нидерландия. PD1WO от Нидерландия прие нашата картичкa и ни върна отговор 595 – най-високата оценка на сигнала. Благодарим на кореспондентите за връзките!

   

 

17.05.2021 Днес се навършват 145 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг с корабът "Радецки" и така той се превръща в национална светиня и символ на величествения подвиг.

Ученически радиоклуб LZ1KAK отбелязва годишнината от героичния подвиг със специалния опознавателен знак LZ1BOTEV. Учениците от клуба създадоха изображения по темата, които изпращаме, като SSTV сигнал в световния радио ефир. До тук сме се свързали с 24 оператора от 12 държави.  За останалите дейности на клуба можете да разгледата клубния сайт – http://tvschool.eu/ и страницата ни в https://www.qrz.com/db/LZ1BOTEV

18.05.2021 Вчера си говорихме с колеги, как съвременните деца не са виждали късовълново радио и се сетих за един подарък за клуба. Почистих го, свързах го с антената за 40м и чудо! Ламповата тахника по-стара от мен тръгна след няколко десетилетия без да е включвана. Благодарим на г-жа Ирина Спасова за дарението! Така учениците ще видят на живо частица история.

25.05.2021. След като видях, че и тази година няма да имам време и сили да организирам направа на УКВ антена в клуба, реших да закупя една от LZ1DJ. Малко преди юнския УКВ контест сглобих антената на изнесеното извън града място за работа на LZ1KAK. За съжаление тук все още не е "гостоприемно" и можем да работим само по няколко часа. Остава да направя планката и да закача антената на 5м мачта от ВИК тръби. За пробите помогна LZ1YR. 

 

26.05.2021 Още една диплома за клуб LZ1KAK, благодарение на Ted Broccoli Теодора и LZ1YR за участие в КВ първенството Васил Левски-2020

31.05.2021 “Георги Богдановски от шести клас бе отличен за участието си в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование, грамоти получиха и преподавателите, които го подготвиха за престижната изява - г-жа Вл. Самарджиева и г-н Г. Гочев”.

02.06.2021 Ученическия радиоклуб LZ1KAK към Основно училище „Алеко Константинов“ Димитровград стартира  STEM инициатива за отбелязване на 145 - годишнината от подвига на революционера, поета, публициста, журналиста, преводача, мислителя и литературния критик - Христо Ботев. Основната идея е популяризирането на саможертвата на революционера по целия свят чрез училищната радиостанция и специалния опознавателен знак LZ1BOTEV. В интегрирани уроци по Български език и Информационни технологии  учениците търсиха допълнителна информация за Ботев и изработиха и публикуваха уеб страница в клубния сайт tvschool.eu. Създадените материали за делото и живота на революционера бяха преведени и на английски език в клубовете за извънкласни дейности. Участниците в клубовете създадоха и множество изображения и презентации по темата на проекта. Всеки радиолюбител, свързал се с клуба по радиото, ще получи електронен сертификат (публикуван е в сайта на клуба). Освен на микрофона, учениците изработват и изпращат специални картички с лика на революционера, кодирани като SSTV – изображения. Тази технология представлява телевизия с бавно сканиране и е използвана за първи път за предаване на изображения на големи разстояния  –  като снимки от далечната страна на Луната и други космически сонди. Активността на клуба със специалния опознавателен знак ще продължи до края на мецец юли. До тук алековци са осъществили контакт с над 30 радиолюбители от 15 държави.

Отразиха събитието ни в Хасковските медии! link

    

06.06.2021 Ученически радиоклуб LZ1KAK към Основно училище „Алеко Константинов“ Димитровград благодари на всички кореспонденти за връзките на LZ DX VHF/UHF Contest! Клубът използва специалния знак LZ1BOTEV за отбелязване на 145 годишнината от саможертвата на революционера, поета, публициста, журналиста, преводача, мислителя и литературния критик - Христо Ботев. Като оператор се включи най-малкия член на клуба - Лили на 8 години! Сертификатите за участие може да се изтеглят от клубния сайт.

Искрени благодарности към LZ7Z за специалния сертификат!

 

 

 

09.06.2021 Днес, след преминаването на МКС, след 13:20 работихме на 145,450 MHz FM от училище – Димитровград с LZ1BOTEV. Тествахме интерфейсният кабел между малкия FM трансивър и смартфона. Използваме за кодиране софтуера SSTV Encoder, а за разкодиране – Robot36. В мероприятието се включи само LZ1DQQ - Brian Olliver. За слушателите излъчихме и няколко SSTV изображения с кодиране PD120.

Сигналът от МКС уловихме с Raspberry Pi и RTL SDR – капан за сники от космоса, който настроихме да работи сам.

11.06.2021 На днешната сбирка на радиоклуб LZ1KAK проведохме първия изпит с участниците в клуба. Децата се представиха отлично и вече имаме издадени 8 клубни карти. Степенувахме уменията в 3 нива. Теодора от 5 клас е ниво 2-Калфа, Теодора Р. Т. е ниво 1-Майстор, а останалите - чираци! Очаквам трите клубни нива скоро да се покрият от всички и тогава ще мислим за стикери-значки – бронз, сребро, злато... 🙂

Показваме ви и колаж с уловените от нас SSTV изображения по проекта ARISS на Международната космическа станция.

Всичко добро и 73!

Радиолюбителски класове в клуб LZ1KAK:

Клас 3— ЧИРАК— добър слушател, знае как да регистрира радиовръзка в слушателски дневник, знае фонетиката на български и английски език.

Клас 2— КАЛФА— може да осъществи и регистрира радиовръзка на български и английски език, познава повиквателните знаци на съседните ни страни.

Клас 1— МАЙСТОР— може да осъществи и регистрира радиовръзка на български и английски език, познава повиквателните знаци на европейските държави, участвал в поне 3 състезания.

 

14.06.2021 Днес бе последната официална сбирка на ученически радиоклуб LZ1KAK и телевизия "TV-Щастливците", за тази учебна година. Почерпихме се за здраве с торта, раздадохме награди на участниците в конкурса за рисунка, поговорихме си за следващата учебна година... и набелязахме неофициалните дати за срещи през ваканцията 😉 Като "най-запален" радиолюбител в клуба, Теодора от 5б получи "играчка" с която да учи морзовия код през ваканцията.

Весело и безгрижно лято, живи и здрави и до нови срещи! 73!

  

 

19.06.2021 Kids Day in HAM Radio - Денят на детето в радиото. С Лили се опитахме да работим от терасата с антена "дълга жица". Въпреки шумът направихме 16 връзки - 15 с колеги от България и една със Словакия. Линк към сертификатите.

Мероприятието беше отразено в местната преса: Лили от Димитровград – най-малкият радиолюбител

25.06.2021 Днес пристигна нова партида QSL картички за клуба! На следващата ни сбирка ще видим коя за кого е 🙂 Благодарности към Vladimir Radev 73!

26.06.2021 Група ученици от ОУ "Алеко Константинов" Димитровград посети Национален музей "Васил Левски" – Карлово и Национален музей „Христо Ботев” - Калофер по проект НП "Осигуряване на съвременна образователна среда". Имахме късмет да присъстваме и на празника на лавандулата в гр. Карлово.

 

В деня преди екскурзията реших да приспособя стар статив, който да държи една GroundPlane антена. Опъване на 10м мачта и InvertedV пред музея ми се сториха лоша идея. Използваме 7м рибарска въдица и постигнах сравнително добри резултати за SWR, но температурата навън вече беше нетърпима и се отказах да помъкна раницата с техниката, статива и акумулатора...

От площада пред паметника на Христо Ботев радиоклуб LZ1KAK направи няколко радиовръзки с радиолюбители от страната със специалния опознавателен знак LZ1BOTEV. Използвахме Radioddity GD-77 и репитера LZ0BOT. Благодарим на LZ1INW, LZ2LG, LZ3KV и LZ2BGM за връзките с LZ1BOTEV! 73!

  

 

 

29.06.2021 Споделям две дипломи за клуб LZ1KAK от последната седмица и искам съвет, от някой, ползвал Raspberry pi 3B. Инсталиран е HamPi пакет с RtlSdr приемник. Използвам Gqrx и QSSTV декодер. При достатъчно силен сигнал декодера не започва с новата картинка. Има ли настройка, която не съм направил или да търся проблема другаде? 73!

 

 

29.06.2021 Завърши последното пътуване по проект НП "Осигуряване на съвременна образователна среда". Посетихме Регионален исторически музей – Стара Загора. Голям интерес ни направиха оръжията от Руско-Турската война и множеството автентични древни предмети (слънчев часовник, мраморен фонтан, каменната плоча-герб на Стара Загора...).

Второто посещение за деня беше в Музеят на религиите, който всъщност не е музей в класическия смисъл на думата. Това е място, на което в продължение на хиляди години са се почитали различни божества, а посветените на тях храмове са били надстроявани един над друг. В коментарите ще поставя линк.

На връщане направихме още 3 връзки със специалния знак LZ1BOTEV през R2. Благодарим на младия оператор LZ1IVC и на LZ3BQ и LZ2VV за връзките. По-късно ще кача лога в QRZ.COM и сертификатите в сайта ни и тук. Всичко добро и 73!

02.07.2021 Нова кутийка за клубния Raspberry pi пристигна точно преди новите ДДС правила 🙂 Участниците в клуба могат да започват да мислят идеи за проекти!

04.07.2021 Клуб LZ1KAK се включи в намален състав в LZ УКВ Полеви ден. На микрофона работиха Теодора и Лили, а LZ1EDU въртеше антената. Децата останаха доволни - за около час направихме 15 връзки, като отново използвахме специалния инициал LZ1BOTEV. Искрени благодарности към LZ7Z за специалния сертификат!

 

11.07.2021 Днес пристигна нова диплома за клуба. Тя е от Филипините, във връзка с излъчените от 22 до 26 юни SSTV изображения от Международната космическа станция. Снимките уловихме със сглобена в клуба система. 

 

15.07.2021  Пристигнаха сертификатите на Теодора и Рая от Коледния контест на "Електрон Прогрес", заедно с две поощрителни награди. Огромни благодарности към организаторите! 

  

Сигурно пропуснах много дейности... Дано 2021-22 учебна година не е толкова „интересна“ и „хибридно-присъствена“, ама надали... Отбелязвам си, да отразявам периодично дейностите и в сайта... дано да имам сили.

Благодаря на всички приятели на клуба за подкрепата!

Живи и здрави и всичко добро!!! 73!