Макар и ваканцията да започна, днес отново се събрахме в клуба и започнахме с попълването на QSL картичките. Успяхме да направим и няколко връзки. Дейна отговори на радиолюбител от Италия с около 50 вата и получи рапорт 59. Бояна и останалите слушаха и събираха кураж да направят сами QSO. Поздрави от клуб „Млад радиолюбител“ LZ1KAK, весела и безгрижна ваканция и 73!

 

Първа късовълнова връзка с ученик от клуб LZ1KAK - Дейна. Днес проведохме импровизиран изпит с клубните дейци. Най-добре от 5 клас се представиха Дейна и Алекс. И Дейна се реши да се пробва след уоки-токитата с трансивъра на 20 метра обхвата. Осъществи връзка със специален опознавателн знак 5B19CWC от Кипър, издаден във връзка с честването на Световната купа по крикет. Браво Дейна! 73!

First QSO with a student from club LZ1KAK - Dayna. 
Today we did an improvised exam with club members. Dayna and Alex were best represented in the 5th grade. And Dayna decided to try after the walkie-talkies with the transceiver on 20-meter band. He made a QSO with 5B19CWC - special Callsign of the Cyprus Amateur Radio Society to celebrate the Cricket World Cup. Bravo Dayna! 73!

На 11 май 2019 клуб „Млад радиолюбител“ започна първата си активация по програма WWFF - World Wide Flora and Fauna in Amateur Radio. Това е световна програма, насърчаваща радиолюбителите да излязат от своите радио зали и да направят природата свое работно място. И така да се привлича вниманието и популяризират защитените зони и резервати. Целта на днешното занятие бе да разгънем портативна радиостанция в парк „Марица“ до коритото на реката. Снимките и видеото останаха на заден план и за около час успяхме да подготвим и вдигнем 10 метрова мачта – подарък от Атанас LZ3YY. Използвахме антена G5RV – подарък от Стефан LZ1WDX. За около половин час успяхме да направим 19 връзки!
Но бях обещал на родителите, децата в 12:00 да са на входа на парка и в 11:20 започнахме да събираме оборудването в раниците и количката. При добро време следващата събота продължаваме!
Благодаря на всички участници и специално на най-активния днес – Ангел от 6 клас. Благодарим на Община Димитровград, че финансира нашия проект, на Директора ни – Г-жа Желязкова, която помогна много и продължава да помага. Благодаря и на колегите от нашето страхотно училище за подкрепата. Всичко добро, 44 и 73!

На 18.05 училищния радиоклуб LZ1KAK успешно завърши активацията на обект LZFF-0344 река Марица. След първото ни излизане по програма WWFF - Световна Флора Фауна, направихме подобрения в оборудването. Имаме си ново 4-колесно превозно средство, което издържа акумулатора и останалото оборудване. Този път разгърнахме техниката за по-малко от половин час. Работихме отново с Yaesu FT-817ND, антена G5RV, оловен 76Ач акумулатор и 10 метрова мачта. Направихме връзки с Нидерландия, Германия, Гърция, Италия, Украйна, Франция, Русия, Белгия, Финландия, Чехия, Хърватия и България. Една от връзките с Франция бе с друг активатор по същата програма или както се казва „Park to Park“. Към края на предвиденото време за работа Ангел и Никола (Алековец – вече гимназист) се престрашиха да „викат CQ”. Благодарим и на учениците от 4 клас, които за първи път са с нашия клуб извън училище.
Междувременно пристигна още един подарък – кашон QSL картички, подарък от Атанас LZ3YY. Благодарим ти! След като минат матурите и Националното външно оценяване започваме да попълваме и изпращаме нашите картички до кореспондентите, с които сме осъществили контакт. До сега сме успели да „направим“ повече от дузина държави и континента Азия. Ще изработим и публикуваме кратък репортаж от дейността ни.
До нови срещи, 44, 73!

Училищния радиоклуб LZ1KAK се сдоби със 100 ватов усилвател от българския предавател Р-25. Новата придобивка е подарък от Стефан LZ3SV. С учениците от 5 клас изпробвахме новата техника с намалена мощност и получихме отлични оценки на сигнала. Предстои изработка на антенен тунер, за да изполваме усилвателя на 100%. Благодарим ти LZ3SV! Всичко добро и 73!

Клуб "Млад радиолюбител" спечели своята първа късовълнова диплома, издавана от Съюза на радиолюбителите в Испания, по случай 70 годишнината им. Успяхме да направим връзка с клубния трансивър с 9 различни провинции в Испания с 5 вата на SSB. Благодаря на младите оператори и 73!