Този ден е специално избран за да се покаже нашето хоби сред децата. Това е денят, в който радиолюбителите споделят своето радио с децата, внуците си, или други млади хора около тях. На този ден много деца успяват да осъществят своята първа радио връзка. Много често това преживяване се превръща в страст, която не угасва до старини.

Разговорът, за който децата се подготвяха беше прост. На английски език трябва да се представиш със своето име, възраст, местоположение и любим цвят. Може разбирасе да завържеш и по-дълъг разговор с кореспондента, който може да се намира и на обратната страна на Земята. За да те „забележат“ е добре да започнеш повикването в ефира с думите “CQ Kids Day”. Това означава, че търсиш всички по случай деня на детето в радиото.

Участниците в клуб „Млад радиолюбител“ се събрахме в парк „Н. Й. Вапцаров“ до НАОП „Дж. Бруно“ в този мразовит ден. Разпънахме антената на 7 метрова въдица, свързахме акумулатора към трансивъра и започнахме да слушаме. Много трудно намерихме свободна честота на обхвата 40 метра. Мартин се престраши първи да обяви присъствието ни в ефира и той получи и първата QSL картичка – доказателство за осъществен радио контакт. Благодарим на радиолюбителите, които ни отговориха. И специални благодарности на Пламен LZ1PPL, Стефан LZ3SV и Валери LZ1WTA за помощта!

Очакваме да пристигне новозакупеното оборудване по проект „Димитровград на младите“ и с помощта и на бюджета на нашето училище да оборудваме наша стаичка за работа в ефира. Продължаваме усилено да учим Международната радиотелефонна азбука и да подготвяме кратко представяне на клубът ни на английски и руски език.

За повече информация, относно Kids Day in HAM Radio, можете да посетите сайтовете на IARU, YOTA, ARRL, и много други.

Всичко добро от клуб „Млад радиолюбител“ и както операторите казват: 73!