На 11 май 2019 клуб „Млад радиолюбител“ започна първата си активация по програма WWFF - World Wide Flora and Fauna in Amateur Radio. Това е световна програма, насърчаваща радиолюбителите да излязат от своите радио зали и да направят природата свое работно място. И така да се привлича вниманието и популяризират защитените зони и резервати. Целта на днешното занятие бе да разгънем портативна радиостанция в парк „Марица“ до коритото на реката. Снимките и видеото останаха на заден план и за около час успяхме да подготвим и вдигнем 10 метрова мачта – подарък от Атанас LZ3YY. Използвахме антена G5RV – подарък от Стефан LZ1WDX. За около половин час успяхме да направим 19 връзки!
Но бях обещал на родителите, децата в 12:00 да са на входа на парка и в 11:20 започнахме да събираме оборудването в раниците и количката. При добро време следващата събота продължаваме!
Благодаря на всички участници и специално на най-активния днес – Ангел от 6 клас. Благодарим на Община Димитровград, че финансира нашия проект, на Директора ни – Г-жа Желязкова, която помогна много и продължава да помага. Благодаря и на колегите от нашето страхотно училище за подкрепата. Всичко добро, 44 и 73!

На 18.05 училищния радиоклуб LZ1KAK успешно завърши активацията на обект LZFF-0344 река Марица. След първото ни излизане по програма WWFF - Световна Флора Фауна, направихме подобрения в оборудването. Имаме си ново 4-колесно превозно средство, което издържа акумулатора и останалото оборудване. Този път разгърнахме техниката за по-малко от половин час. Работихме отново с Yaesu FT-817ND, антена G5RV, оловен 76Ач акумулатор и 10 метрова мачта. Направихме връзки с Нидерландия, Германия, Гърция, Италия, Украйна, Франция, Русия, Белгия, Финландия, Чехия, Хърватия и България. Една от връзките с Франция бе с друг активатор по същата програма или както се казва „Park to Park“. Към края на предвиденото време за работа Ангел и Никола (Алековец – вече гимназист) се престрашиха да „викат CQ”. Благодарим и на учениците от 4 клас, които за първи път са с нашия клуб извън училище.
Междувременно пристигна още един подарък – кашон QSL картички, подарък от Атанас LZ3YY. Благодарим ти! След като минат матурите и Националното външно оценяване започваме да попълваме и изпращаме нашите картички до кореспондентите, с които сме осъществили контакт. До сега сме успели да „направим“ повече от дузина държави и континента Азия. Ще изработим и публикуваме кратък репортаж от дейността ни.
До нови срещи, 44, 73!