Един проект на училищен радиоклуб LZ1KAK и телевизия „TV-Щастливците“ към Основно училище „Алеко Константинов“ – Димитровград

Punchcard music

Автори: Теодора Статева и Анна – Мария Петкова - 5 клас

Ръководител: Георги Гочев - ст. учител по ИТ, LZ1EDU

2021 г.

 

Клип 1 - Представяне на проекта

Клип 2 - Нашият екип и музикалната латерна


В началото на учебната година в часа по информационни технологии трябваше да направим проект на тема „Носители на информация“. Намерихме нещо, което не бяхме виждали – перфокарти. Оказа се, че те са май първият цифров носител на информация.

Перфокарти

Още в началото на 19ти век френският производител на платове Жакард използва перфо карти в своите тъкачни машини. Покрай тази история научихме и за произхода на думата „саботаж“! Намерихме и много снимки на музикални латерни с перфо карти. Имаше и такива, които бяха компютъризирани.

Плетачен стан на Жакард

Намерихме проект, който използва микроконтролер Ардуино с механични клавиши. В нашата малка STEM работилница имаше останали части от предишни проекти за роботи следващи линия. Решихме да направим музикална латерна с перфо карти, като използваме оптични сензори. Така проектът ще е по-лесен за изпълнение – нищо не пробиваме, а само запълваме с черен маркер квадратчета – като гласуването в Америка!

Бюлетини в САЩ

Никой не беше споделил в Мрежата такива латерни! Преди да започнем да разгадаваме кода на Ардуиното, трябваше да разберем как се записват нотите  на петолинието и защо в записа им с букви те са разместени, а не подредени по азбучен ред?! За тези въпроси ни помогна нашият музикален педагог – г-жа Тонева. С нейна помощ кодирахме и възпроизвеждахме популярни детски мелодии с нашата латерна.

Музикална латерна

Същите тези мелодии членовете на клуба въведоха в програмния код на новото ни попълнение – робота Codey Rocky. Проектът ни включва и създаване на мултимедийни материали – презентации, клипове, постери, както и уеб-страница.

Нашата музикална латерна и Codey Rocky

 Така в нашето училище интегрираме изкуството с науката и технологиите. С тази идея Теодора и Анна-Мария спечелиха златни медали, като национални победители в категория STEAM - Science, Technology, Engineering, Arts and Math на националния конкурс „Търси се супер STEM България 2020”.

 

Стъпки при реализацията на проекта

А това е хардуера по проекта Punchcard music - една цифрова музикална латерна, която декодира музикални ноти, записани на перфокарти. Виждате микроконтролер Ардуино уно със закрепени в линия оптични сензори и високоговорител.

 

 

Използвахме готов код за контролера, който модифицирахме спрямо нашите оптични датчици и начин на кодиране. Кода ще намерите ТУК.

 Оригиналният код е взет от тук.

Вместо клавиши, решихме да използваме китайски оптични сензори за следене на линия. Разполагахме с тях от един наш стар проект на  робот.

Сензорите закрепихме с болт и гайка за плочка от ламиниран паркет. Нея залепихме с топъл силикон върху стара кутия.

Върху сензорите залепихме картон, оцветен в черно. Така по-лесно настроихме прага на сработване на датчиците. Може и да не беше най-удачния вариант, но работи!

 

 

А това са перфо картите. Избрахме да ги реализираме на картон без пробиване, а с оцветяване с тъмен маркер. Първо опитахме с перманентен – не се получи добре. Оказа се, че с маркер за бяла дъска датчиците се настройват по-лесно. Готовият файл за разпечатване също ще намерите тук.

 

 

Надяваме се да ви е станало интересно. Не е сложно да направите и вие сами тази музикална латерна и да се научите да записвате нотите на перфокарти. За помощ и съвети - пишете ни на  или ни потърсете на 14 MHz.

Успехи и всичко добро! 73!

 

При изработване на проекта са използвани материали от:

https://www.matterprints.com/journal/making/the-making-of-jacquard/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacquard_machine

https://en.wikipedia.org/wiki/Music_box

https://www.essvote.com/blog/our-technology/how-are-ballots-read/