В началото на 2022г. ученическите STEAM клубове в ОУ „Алеко Константинов“ започнаха трансдисциплинарен STEAM проект, свързан с обявената от Обединените нации Международна година на стъклото – 2022. Целта бе да се подчертае научната, икономическата и културната роля на стъклото чрез различни ученически дейности, свързващи предметите история, физика, химия, изобразително изкуство, информационни технологии и предприемачество. Стъклото е материал, поддържащ много жизненоважни технологии. То улеснява устойчивостта и природосъобразността в живота ни, но често остава незабелязано.

Дейностите стартираха с онлайн проучвания и учебни екскурзии с цел да се открият различните аспекти и приложения на стъклото в нашата родина и по света, както в миналото, така и в съвременността. В STEAM центъра децата се запознаха с технологиите за добив и обработка на стъкло и с приложенията му в различни научни и стопански сфери. Беше изготвен план за работа, избрани тематичните направления и сформирани екипите.Проекта беше обявен и на страницата на ООН, посветена на тази международна инициатива.

Учениците изработиха множество материали по различни теми, работейки в екипи – презентации, колажи, клипове. Теодора, Анна и Крисиана изработиха тематичен витраж от рисувано стъкло – съвместен проект с преподавателя по Изобразително Изкуство – г-жа Тодорова. В момента продължава изработката и на втори витраж. С първия витраж е създадена QSL-картичка, която потвърждава всеки осъществил радиоконтакт с радиоклуба.

В радиоклуб LZ1KAK проекта се популяризира и в световния радио ефир, чрез клубната радиостанция със специалния опознавателен знак LZ1GLASS. Членовете на клуба осъществиха 311 радиовръзки с 39 държави от 5 континента с помощта на ръководителя на проекта – Г-н Гочев. Всеки изпратил хартиена QSL картичка на клуба ще получи отговор. Страницата за изтегляне на електронните картички е: http://tvschool.eu/index…/2-uncategorised/66-lz1glass-logs

Част от материалите по проекта са публикувани в клубния сайт tvschool.eu, в секция LZ1GLASS.

Страницата на проека в QRZ.com: - https://www.qrz.com/db/LZ1GLASS

Страницата на Международната година на стъклото – 2022: https://www.iyog2022.org/

Страницата на UN https://www.un.org/en/observances/international-years

Всичко добро и 73!