По проект „Димитровград на младите“ нашият клуб закупи трансивъра на японската фирма YAESU – FT 817 ND. Избрахме точно тази радиостанция, тъй като тя е лека, малка и лесно може да се постави в раница или на рамо. А освен това тя се „събира“ и в бюджета по проекта. Радиото има вградена акумулаторна батерия с която максималната мощност на предаване е 2,5 вата, а с външен източник на захранване мощността може да достигне 5 вата. Тази мощност ни е напълно достатъчна за втория етап на проекта – свързване чрез радиолюбителски спътници. Но има време до тогава! Правилото гласи „Добрият радиолюбител започва с много слушане“. А приемникът на нашия трансивър позволява да чуваме повечето любителски честоти – от 100 килохерца до 470 мегахерца.

1

Радиолюбителите казват, че зимата е време за изработка на антени. Ни запонахме с два вида антени. Първата е насочена Яги антена за работа със сателитите. Избрахме най-лесния за изработка вариант само с един коаксиален кабел към трансивъра. Следващата версия на антената ще е с два отделни кабела за двата обхвата в които работят спътниците – UHF и VHF. Втората ни антена е предназначена за работа на къси вълни. На първо време тя ще представлява дипол от два дълги кабела, свързани с коаксиален кабел към трансивъра. В следващите доработки ще добавим и съгласуващ трансформатор.

3

Ако новите думички ви се сториха твърде много – не се притеснявайте. Сърфирайте в мрежата и очаквайте следващите ни клипчета в канала.

Всичко добро и 73!

2