В началото на новата учебна година в нашия клуб – училищната телевизия към Основно училище „Алеко Константинов“ Димитровград – „TV-Щастливците“, започнахме да изучаваме роботите. Започнахме с прости схеми на роботи следващи линия. Вече ни бяха показали Финч роботите, разгледахме цените и на Лего роботите и разбрахме, че не можем да си го позволим с бюджета на проекта, с който се финансират дейностите ни – „Твоят час“. Започнахме да търсим евтин вариант за конструиране на робот. Търсихме много и навсякъде – търсачки, сайтове за видео споделяне, сайтове с готови инструкции за различни схеми. Намерихме много идеи. Но разбрахме, че някои са само за реклама. Тоест някой се фука какво е сглобил, а други се оказаха неработещи.

Спряхме се на няколко идеи, в които беше посочено точно какви части са необходими, начина им на свързване и кода, с който се програмира робота. Част от компонентите поръчахме по проекта, а друга част закупихме он-лайн от Китай, тъй като някои части бяха 10 и повече пъти по-скъпи в българските електронни магазини.

След като уточнихме какво точно ще правим, избрахме и работното заглавие на крайния продукт – клип „Формула-R”. Подобно на Формула 1, но състезанието ще бъде между роботи. Започнахме с тънкостите на видео заснемането и обработката. Учихме се да снимаме с цифровия ни фотоапарат Canon A100 и видео камерата. Научихме как да монтираме клип, да го публикуваме в сайта ни и популяризираме в социалните мрежи.

Разбрахме, че правенето на клип не започва със снимането! Научихме какво е сценарий и стори борд. Видяхме колко допълнителна подготовка е необходима. А за ораганизацията на състезанието трябва да измислим правила за участниците, да изработим трасета по които ще се движат роботите, рекламно интро, постери, флаери, бюджет и други.

На този етап сме сглобили 1 работещ робот който учудващо добре следва линията от изолирбанд без никакво програмиране! Пристигнаха части за още 3 робота. С тях започваме да тестваме нови схеми на свързване, в които се използват контролери – нещо като „малък компютър“, които може да накара робота да изпълнява много и разнообразни задачи.

Ще изработим поне още 2 трасета – писти, по които в края на годината ще пуснем роботите да се състезават. Снимаме и публикуваме клиповете от дейността на клубът ни в нашия сайт – tvschool.eu и каналът ни в YouTube.

Ще се радваме, ако ни подкрепите, като гласувате за нас в социалните мрежи и канали за видео споделяне.

Ще се радваме и на финансова подкрепа – дарения за нашия клуб. Това не е шега!

Довиждане и до нови срещи в Мрежата!